Transicions i fases

Bon dia a tothom!


Porto uns quants dies rumiant com tractar el tema de les transicions.

Gail Sheehy va escriure un llibre anomenat "Passages" que es va fer molt famós, i ara n'hi ha molts més, versions noves i també versions adaptades a les transicions per les que passem tots i els cuidadors, per exemple.


El fet és que totes les cultures i el desenvolupament de la naturalesa humana es basa en transicions. Les transicions són molt similars per gent de la mateixa cultura i per tant es poden predir.

Per exemple la transició de deixar d'alletar i alimentar-se únicament amb "sòlids", deixar de fer servir bolquers (i aprendre a controlar els nostres esfínters), anar a la llar d'infants (i que no només ens cuidi la nostra família), la pubertat (deixar la infantesa enrere), anar d'una escola de primària a una de secundària o a la universitat, començar a tenir relacions sexuals, la primera feina, la maternitat, tornar a la feina després de la maternitat, la menopausa, quan es mor algú estimat, assolir fites físiques/esportives.

He intentat fer una llista per il·lustrar com de presents i normals són les transicions. El que m'agradaria recalcar també és que el fet que es puguin predir significa que ens podem preparar (o podem preparar a la persona que acompanyem, per exemple els nostres fills). L'altra cara de la moneda és que també podem buscar ajuda/suport/algú que ens acompanyi, quan sabem que hem de passar per una transició, prendre consciència del que podem necessitar.


Alguns coach s'especialitzen en transicions, et preparen per buscar feina, t'acompanyen quan tornes a la feina després de la baixa per maternitat, donen suport a supervivents de càncer que es reincorporen a la vida "normal" (quan no estàs tot el dia k.o. pels tractaments).


Una altra paraula relacionada amb aquest tema és "fase", quan hi ha un full de ruta de transicions, en conseqüènciahi ha períodes entre transicions i transicions. Això són les fases.

Algunes fases són cícliques (com el canvi que podem observar en la lluna, que es repeteixen una vegada i una altra), però moltes tenen un origen, un període amb un tipus de comportament i un final.
Saber que les fases s'acaben pot ser molt útil. Per exemple quan ho estem passant malament, ens pot reconfortar saber que el nostre "patiment" és temporal. Podem dirigir la nostra ment cap a aquest futur millor, imaginar com serà, preparar-nos per gaudir-lo al màxim.

Quan passem per un bon període en la nostra vida i sabem que no durarà per sempre, aquest coneixement ens pot estimular a aprofitar el present, potser fent fotos, escrivint un diari, trobant la manera de mantenir l'experiència a la nostra ment.


Que t'aconsellem pel que fa a les transicions?


1. Tot passa

Llegeix la fabula persa "Thistooshallpass" Quan ho estiguis passant malament, recorda que la fase en què estàs s'acabarà. Concentra't en aprendre el que puguis de l'experiència, per treure'n algun profit. A la vida hi ha moltes lliçons i fins i tot les males èpoques poden ser enriquidores. Ser capaç d'enfocar la ment d'aquesta manera pot, en alguns casos, ajudar a "fer passar el temps més ràpid". En qualsevol cas, recorda que el que estàs passant no és per sempre.

2. Prepara't per les transicions

Quan tens algun repte, procura imaginar la següent etapa, per exemple anticipant com de bé t'ho passaràs o amb qui estaràs. El simple acte de pensar de manera positiva t'ajudarà. Altera la teva capacitat de percepció i et permet veure i concebre oportunitats que altrament no haguessis vist.

Fes servir els bons moments per carregar piles, descansar i preparar el teu cos per l'esforç que haurà de fer.

3. Aprofita les bones fases

Malauradament les bones fases no duren per sempre. Gaudeix-les al màxim, aprofita-les. En angles diuen sovint "dancelikenoone is watching". Hi ha un procés de "deixar-se anar" en què compartim completament el que tenim a dins. És important compartir bons moments amb qui ens envolta.

4. Busca suport

Un amic, un familiar, un coach que t'escolti, et permeti sentir els teus pensaments, et faci preguntes perquè et planteges perspectives noves o alternatives és valuós. Vols parlar amb mi?


Per on estàs passant ara?

Som el que mengem, som el que pensem, som el que somriem, som el que estimem.

Imagina que les fases per on passes són un regal/una benedicció. Encara que tinguem algun sotrac, qui sap? Si mirem la nostra vida en la seva totalitat, sovint podem apreciar el rol que ha tingut cada fase en el nostre camí, en el nostre desenvolupament.

42 views0 comments

Recent Posts

See All