Com cuidar la nostra salut mental

Hola a tothom!

Espero que estigueu bé.


Si us agraden els models i les teories tant com a mi, potser ja coneixeu aquest model "holístic" del benestar. (No trobo la traducció de la paraula holístic".)

Es un model de la universitat de Riverside de Califòrnia.

El missatge principal d'aquest model és detallar les dimensions en què ells suggereixen que el benestar s'ha de considerar, sobretot amb la intenció de cuidar *totes* les dimensions en què es manifesta.


Dimensions del benestar


1. Física: L'habilitat de fer totes les activitats diàries sense fatiga ni estrès físic. Reconeixent que la nostra activitat diària té un impacte en el nostre cos, en prenem cura amb bons hàbits, revisions mèdiques, dieta, esport i evitant hàbits "destructius" (com fumar i beure en excés).


2. Emocional: L'habilitat de ser conscient de nosaltres, com ens sentim i com actuem ens permet afrontar reptes. L'habilitat de reconèixer sentiments d'ira, por, tristesa o d'amor, esperança i joia milloren el nostre benestar emocional.


3. Social: L'habilitat de relacionar-se i connectar amb els altres. Inclou ser capaç d'establir i mantenir relacions amb familiars, companys de feina i amics. Les relacions tenen un gran impacte en el nostre benestar social.


4. Ocupacional: L'habilitat de trobar una feina que ens ompli, de tenir satisfacció amb el que fem (idealment havent trobat un equilibri entre feina, família, esport, hobbies, etc). El nostre desig d'aportar valor a través de la nostra professió, de tenir un impacte positiu en l'organització on treballem donen sentit a la nostra vida laboral.


5. Ambiental: L'habilitat de reconèixer i respondre a la nostra responsabilitat sobre la qualitat de l'aire, l'aigua i la terra que ens envolta. L'habilitat de tenir un impacte positiu en la qualitat del medi ambient d'on vivim (a casa nostra, la nostra comunitat, el planeta).


6. Intel·lectual: L'habilitat d'obrir la nostra ment a noves idees i experiències. El desig d'aprendre nous conceptes, millorar les nostres habilitats i buscar nous reptes contribueix al nostre benestar intel·lectual.


7. Espiritual: L'habilitat de tenir pau i harmonia a la nostra vida. El benestar espiritual s'aconsegueix amb coherència entre els nostres valors i les nostres accions.


Com millorar el nostre benestar?

La NHS, que és la seguretat social al Regne Unit recomana prestar especial atenció a la nostra salut mental així:

  1. Connecta Connecta amb els que t’envolten. Passa temps amb la teva família, amics i veïns. Cuida les relacions.

  2. Sigues actiu Camina, ves en bici, fes el que més t’agradi, però assegura’t que tens temps per moure’t!

  3. Continua aprenent Aprendre dóna un sentiment d’èxit i millora la teva confiança en tu mateix. Vols saber com arreglar la teva bici, tocar un instrument de música o fer el curs de cuina que havies vist?

  4. Sigues generós Un somriure, un “gràcies”, una paraula amable, tots els actes compten. El voluntariat i altres actes més “grans” milloren el teu benestar mental i et connecten socialment.

  5. Sigues conscient La consciència del present, incloent els teus pensaments, els teus sentiments i el teu cos, (i també el mon que t’envolta!) influeix en com et sents i com encares els reptes que se’t presenten.


Com deia el capità Enciam, “els petits canvis són poderosos!”

Que començaras a fer a partir d’ara?


Explica’ns-ho!


10 views0 comments

Recent Posts

See All