Flexibilitat i incertesa : Tema actual versus COVID

Hola a tothom!

Com esteu?


Avui en dia hi ha força incertesa, en part per l'evolució de la tecnologia, en part per la inestabilitat política, en part l'evolució de la societat (per exemple essent més fàcil separar-se, havent-hi més mares solteres)..per no parlar de l'actual pandèmia 😏Quan vaig fer la meva primera formació de coach a finals del 2008, em van inculcar uns conceptes bàsics, em van parlar d'un model de coaching que ara vull compartir amb vosaltres.

El coaching és una conversa o unes intervencions (és a dir, pot ser part d'una conversa) en què el coach dirigeix l'atenció del client amb preguntes o donant feedback que permeten al client guanyar claredat del que vol, determinació per aconseguir-ho, o simplement consciència del que funciona o el que no funciona.


Aquest tipus de conversa té una estructura (que dirigeix el coach), però el contingut ve determinat exclusivament pel que interessa o preocupa al client i del que vol parlar. És necessària una confiança i una obertura, perquè el client no se senti violentat en la conversa.


Donat tot això, la relació de coaching es basa en tres pilars: objectius, flexibilitat i feedback.

La conversa té un propòsit. El client té uns objectius que vol aconseguir. S'han d'expressar de manera clara i han de tenir un límit temporal, han de dependre de les nostres accions i hem d'estar completament alineats amb les conseqüències.La manera d'aconseguir els objectius es pot discutir. Segons les nostres preferències d'aprenentatge, les nostres prioritats, el nostre estil personal (de conversa, negociació, gestió del temps etc) provarem certes estratègies mentals, tècniques i exercicis. Ens coneixerem millor, adquirirem noves eines per gestionar les nostres emocions, guanyarem claredat en els nostres objectius i precisió en les nostres accions.

L'aprenentatge és la tercera peça. El feedback és l'eina d'aquest aprenentatge. Quan fem 'x', què passa? Com reaccionen els altres? Quins resultats aconseguim?


I aquests tres pilars creen una dinàmica cíclica i fluida. Quan revisem els resultats, fem més del que funciona i menys del que no (si en som conscients i encara volem obtenir els mateixos resultats). Quan anem aconseguint resultats, a vegades guanyem perspectiva sobre la situació i canviem d'opinió o ens proposem altres objectius. Quan cosa no funciona, en provem una altra.


Què té a veure tot això amb la incertesa?

Doncs que la incertesa es combat amb investigació, amb el desenvolupament i, sobretot, amb flexibilitat.


Minimitza la incertesa, guanya flexibilitat

  • Et sents atrapat? Genera opcions

Quan estàs davant d'una situació en la qual sembla que l'única alternativa és fer una cosa o res, intenta generar més alternatives, vejam si en trobes una que t'agradi més.

Fes brainstorming, demana recomanacions o esbrina què han fet els altres en una situació similar. Sovint és interessant fer les tres coses.


  • Massa opcions? Decideix un criteri per filtrar-les

Hi ha moltes maneres d'escollir, el que "és lògic", el que "sembla" una bona opció (fent servir la nostra intuïció).

Sempre és interessant preguntar-se:

Què passaria si faig això?

Què passaria si no faig allò?

Què no passaria si faig això?

Què no passaria si no faig allò?

La idea és intentar descobrir els nostres "blindspots", el que no veiem de nosaltres mateixos i guanyar claredat en les nostres opcions, les nostres preferències.


  • Tingues en compte la qualitat de vida

Quan prenguis decisions, intenta millorar la teva qualitat de vida o la dels que t'envolten.

És temptador buscar la gratificació immediata, o algun tipus de benefici a curt termini..però algunes d'aquestes opcions poden afectar la teva vida a llarg termini, i en conseqüència no ser sostenibles.


  • Tingues clares les teves prioritats

Quantes vegades has fet alguna cosa perquè te l'han demanat i t'hi has sentit obligat? O has volgut complaure a algú, o quedar bé.

Quan t'obligues a fer coses, és possible que te n'acabis penedint. Què et sembla si et prens una mica de temps per assegurar-te que les vols fer, que són la millor opció?


  • Ves a per totes

Intents sense ganes ni convicció sovint produeixen resultats pobres. D'altra banda, quan ho dónes tot, sempre surts guanyant. Perquè aconsegueixes el que t'havies proposat o perquè creixes amb l'experiència. Des del meu punt de vista, ambdós resultats són beneficiosos!


Imagina la diferència que suposaria provar aquests suggeriments, en cas d'incertesa, i com guanyaries en confiança a l'hora d'anar endavant.


Araceli Higueras

Coach

121 views0 comments

Recent Posts

See All