Els valors no són busos .No se suposa que us portaran enlloc. Se suposa que han de definir qui sou.

Updated: Oct 20, 2020


“Values aren't buses... They're not supposed to get you anywhere. They're supposed to define who you are.”


Jennifer Crusie


Hola a tothom!

Com esteu? En aquest segon blog sobre coaching m'agradaria parlar de valors (personals).


Els nostres valors defineixen la nostra essència. Són el que considerem (encara que no sempre de manera conscient) quan prenem decisions.

Quan els "desobeïm", quan no els escoltem, quan estem en situacions que els contradiem, són la raó per la qual deixem la feina, a una persona.

Quan ets conscient dels teus valors, tens una brúixola a la teva disposició que t'ajuda a aliniar les teves decisions, les situacions en què entres, amb les teves prioritats.


Cadascú té una jerarquia de valors (més d'un valor i en un ordre determinat). El que és molt important per algú, pot semblar trivial per algú altre. Si alguna vegada t'ha sorprès la reacció d'algú, si et sembla un misteri com es comporten els altres, que diferent reaccionem els uns i els altres a les mateixes situacions. Fixa't en com els valors motiven els nostres comportaments.


Quan les nostres prioritats i accions no són coherents amb els nostres valors (això es descriu dient que no estan alineats), el que experimentem, el que sentim és una tensió que s'anomena "conflicte interior".

Els conflictes xuclen la nostra energia. Sovint intentem fer petits canvis, ajustem circumstàncies o condicions per "arrondir les angles" com es diu en francès, per anar endavant. Però aquests petits canvis en pocs casos resolen el conflicte (o l'eliminen).

De vegades mirem als altres, vejam com resolen ells situacions similars, a veure si els podem imitar o aprendre d'ells per anar endavant nosaltres també.

En el món professional en concret, he vist moltes vegades com el comportament i les estratègies d'una persona no donaven el mateix resultat quan una altra persona les feia servir.


El meu objectiu amb aquest article és encoratjar-vos a no seguir fent això. M'agradaria animar-vos a què us doneu permís per pensar que sou únics, que teniu el vostre propi conjunt d'habilitats i talents, per tant el camí a seguir és trobar la manera d'enfrontar-nos a les situacions en què ens trobem de la manera que funcioni per nosaltres.

  1. Coneix-te millor

Mira aquesta llista de valors ( Accès llista ) i escull-ne 10 amb els que t’identifiquis. Després fes l'esforç (si, és un esforç!) d'escurçar la llista perque te'n quedin només 5.

Això no és un exercici de filosofia ni de llengua - explica els teus valors a la teva manera, defineix-los com vulguis, poden tenir "l'etiqueta" que més t'agradi. El més important és que tinguin un nom i que tu sàpigues què signifiquen.

2. Coneix millor als altres

Quan conversis amb els altres, intenta sentir el que no estan dient, les pistes que et donen sobre el que els importa. És molt pràctic ser conscient de què importa als altres ;-) quan hem de tractar amb ells.


3. Respecta als altres

Com més diferents són els valors dels altres, més important és mostrar respecte per llur individualitat. Sovint és poc natural, "ens surt" criticar, mostrar desacord, fins i tot ridiculitzar els criteris dels altres. O fins i tot aquesta diferència ens condueix a rebutjar i separar-nos de la gent. En general, excepte quan es tracta de gent "tòxica", és molt interessant i enriquidor saber conviure amb gent diferent de nosaltres.


Quins són els teus valors?

Ets conscient d'en quins contexts els fas servir? Al Japó tenen el concepte d'IKIGAI. En aquest article expliquen una aplicació pràctica de ser conscients dels valors: quan t'ajuden a trobar el punt d'intersecció entre el que t'agrada, el que fas bé, el que el mercat valora, el que es necessita. ( Accès noticia).
De què voleu que parlem en el següent article?


Podeu deixar comentaris aquí o contactar amb mi a ara.adipiscing@gmail.com


Us desitjo molta energia i salut!


Araceli Higueras

111 views1 comment

Recent Posts

See All