Relació entre el nostre benestar i la nostra consciència

Updated: Oct 20, 2020

Hola a tothom!

Com esteu? Espero que us estiguin agradant aquests blogs, els escric amb moltes ganes.


Avui m'agradaria parlar de la consciència i el rol que té en el nostre benestar.


Comencem per parlar del benestar. Que és el benestar *per tu*?

Per què t'ho pregunto? Perquè en el context del coaching no es busca una transmissió de coneixements, no es tracta de què jo t'expliqui el que és benestar a cadascú de vosaltres i que vosaltres ho aprengueu, es tracta de què sigueu conscients de les vostres prioritats i les respecteu.

Pot ser sortir a fer un passeig, meditar, menjar sa, fer exercici, dormir bé, estar tranquil… I totes les respostes són "correctes". Quina és la teva?

Vés amb compte amb no definir una cosa a base d'anomenar l'absència d'una altra. Un exemple en aquest context seria definir el benestar com "l'absència d'estres".


En aquest cas hi ha dos problemes amb aquesta resposta, el primer és que dius el que no vols, no el que vols (alerta!). El segon és que la resposta no reconeix que l'estrès té una funció i que no s'ha d'eliminar completament, s'ha de gestionar.

Quan ens sentim amenaçats, el cervell envia missatges al nostre cos i afecta la nostra respiració, temperatura, fa que suem etc. També desactiva el neocòrtex, la part racional del cervell, de manera que només ens queda el sistema límbic, el que s'anomena la part emocional del cervell. Aquesta part dóna respostes pre-condicionades (les famoses "fight, flight or freeze", és a dir lluitar, fugir o quedar-se com un estaquirot).

Quan la gent parla d'estres, normalment es refereix a que n'hi ha massa.

Només vull que recordeu que una mica és bo, i de fet ens ajuda a entrar en estat de flux referència: (annex)En relació al benestar, m'agradaria ara introduir el concepte de la resistència a situacions adverses. Estasuper de moda a Anglaterra parlar de "resilience" que segons l'Associació de psicologia d'Estats Units és 'el procés d'adaptar-se bé en situacions d'adversitat, trauma, tragèdia, amenaça de grans dosis d'estres'. Aquest mot el trobo traduït com elasticitat o resistència.Referència .

Crec que és una bona traducció perquè no és una protecció sinó el desenvolupament de la nostra capacitat de "rebotar" d'una situació adversa,


És curiós perquè en anglès hi ha moltes paraules per parlar de la consciència. De bones a primeres se m'acut que hi ha awareness i hi ha mindfulness.

Són lleugerament diferents. Mindfulness s'entén més com "l'observació sense crítica, un estat compassiu amb tu mateix", El Mark Williams i el DannyPenman afirmen que l'estat de consciència et permet adonar-te de quan entres en cicles de pensaments negatius abans de "caure al pou" i et manté el control de la teva vida (veieu aquesta referència ).

La paraula awareness es fa servir més quan t'adones de la presència o existència d'alguna cosa.


Per què estic introduint tots aquests conceptes a la vegada? Quin embolic!

Ho estic fent perquè la millora de la nostra consciència ens permet ser més elàstics i resistents a l'adversitat i, d'aquesta manera, cuidar de la nostra salut a llarg termini.


Com ser més elàstics?

  • Sent més conscients de la nostra resposta als canvis, de com ens comportem.

  • Estant predisposats a desenvolupar-nos i aprendre.

  • Prenent riscs amb un sentiment de confiança en la nostra capacitat de gestionar les conseqüències d'aquest risc.

  • Veient els canvis com un repte a superar (no com una font de por)

  • Enfocant els nostres pensaments, sentiments i comportament cap a superar aquests reptes

  • Mantenint una imatge positiva del futur (el nostre objectiu/destí) i actuant perquè es faci realitat.


A què prestes atenció? Quins hàbits tens? Que prioritzes? Quins objectius tens?


Cuideu-vos i fins aviat :)

113 views0 comments

Recent Posts

See All